Ingrediënten (4 personen)

  • 1600 gram Prins & Dingemanse mosselen
  • 30 gram basilicum
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 50 gram blanke hazelnoten
  • 30 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas
  • 150 – 200 milliliter olijfolie
  • vers broodkruim of paneermeel
  • zout en zwarte peper uit de molen

Maak eerst de pesto: pureer de basilicumblaadjes, knoflook, hazelnoten en Parmezaanse kaas in een keukenmachine en voeg beetje bij beetje zoveel olijfolie toe als nodig is voor een niet te dikke pesto. Proef en maak op smaak met zout en peper.

Doe de mosselen in een ruime pan, voeg 150 ml water toe, leg een deksel op de pan en breng aan de kook. Stoom de mosselen in een minuut of 3 – 4 open terwijl je tussendoor af en toe aan de pan schud. Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan. Haal de mosselen uit de schelp, leg ze terug in een halve schelp en verdeel over de bodem van een grote ovenschaal of bakplaat. Verwarm de oven op 225 graden. Leg op elke mossel een schepje pesto. Bestrooi met paneermeel en schuif een minuut of 10 in de oven, tot de mosselen goed heet zijn en het paneerlaagje krokant is.

Geen fan van de hazelnootpasta, maar wel van gegratineerde mosselen? Probeer dan eens de gegratineerde mosselen met citroendressing.