Ingrediƫnten (4 personen)

  • 2 kilogram Prins & Dingemanse mosselen
  • 1/2 prei, gesneden in ringetjes
  • 2 sjalotjes, fijngesneden
  • 1 eetlepel geperste knoflookteentjes
  • 1 eetlepel peterselie, fijngesneden
  • 1/4 fles droge witte wijn
  • 1 ui, in ringen gesneden
  • 1/2 rode peper
  • 1/2 wit brood
  • 2 eidooiers
  • 3 teentjes knoflook
  • 150 milliliter olijfolie extra vergine
  • 2 venkels, fijngesneden
  • 1 laurierblad
  • 100 milliliter witte wijn azijn
  • 100 milliliter water
  • 30 gram suiker
  • 12 korianderkorrels
  • Peper en zout

Smelt voor de gestoofde mosselen in een ruime mosselspan de boter. Fruit de prei, sjalotjes en de eetlepel geperste knoflookteentjes aan en blus af met de droge witte wijn. Stoof de mosselen ongeveer vijf minuten met het deksel tot alle schelpen open staan.

Halveer voor de rouille de rode peper, verwijder de zaadjes en snijd de peper in blokjes. Maak de drie teentjes knoflook schoon en snijd ze fijn. Snipper de ui. Snijd van 1 sneetje wit brood de korsten eraf. Pureer de eidooiers, ui, peper, het brood en de knoflook met een staafmixer tot een glad mengsel. Voeg beetje bij beetje de olie toe tot er een dikkere massa ontstaat en breng op smaak met peper en zout.

Verwarm voor de croutons de oven voor op 130 graden en snijd de overige sneetje wit brood in de vorm van lange croutons. Leg ze op een bakplaat en bak minstens 10 minuutjes of totdat ze volledig zijn uitgedroogd.

Kneus voor de zoetzure venkel salade de korianderkorrels en kook ze samen met water, azijn, suiker en laurier tot de suiker is opgelost. Meng de fijngesneden venkel er door. Verdeel de mossels over de borden, voeg de venkelsalade toe en smeer de rouille op de croutons. Garneer af met wat peterselie.

Van mosselen genieten tijdens de donkere dagen? Probeer dan eens mosselen in donker bier met hutspot of winterse aardappelpastei met mosselen.