Ingrediënten (4 personen)

  • 2 kilogram Prins & Dingemanse mosselen
  • 1/2 prei, in dunne ringen gesneden
  • 2 sjalotjes, fijngesneden
  • 1 eetlepel geperst knoflookteentje
  • 1 eetlepel peterselie, fijngesneden
  • 1/2 flesje donker bier
  • Peper uit de molen
  • 500 gram wortelen
  • 500 gram aardappelen, dun gesneden plakjes
  • 150 gram uien, gesneden in dunne ringen
  • 100 gram boter
  • 1 eetlepel piccalilly
  • Peper
  • Zout

Spoel de mosselen in ruim koud water. Gooi kapotte mosselen, of exemplaren die open staan en zich na een tikje met de achterkant van een lepel of tegen het aanrecht, niet sluiten, weg. Vul de pan voor driekwart met mosselen, voeg de prei, sjalotjes, knoflookteentje, peterselie, het bier en wat peper toe. Breng het geheel met gesloten deksel op hoog vuur aan de kook. Het kookvocht drukt de deksel omhoog wanneer de mosselen koken. Wanneer de deksel naar boven komt, schud je de pan met mosselen even om. Laat het deksel erop zitten. Herhaal dit twee keer. Maak tijdens het schudden gebruik van een theedoek, want de pan is erg warm. Herhaal dit 2 keer. De mosselen zijn dan klaar.

Voor de hutspot smelt je de boter in een kookpan. Stoof hierin de dungesneden wortelen en voeg na enkele minuten de dun gesneden plakjes aardappelen toe. Laat alles voor 5 à 10 minuten gelijkmatig garen op laag vuur. Voeg dan de uien toe. Doe wat water bij het geheel als de uien glazig zijn. Laat alles verder stoven, pureer het geheel als het gaar is en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de hutspot over de borden en voeg de mosselen toe. Doe er nu nog een flinke lepel piccalilly bij. Garneer het gerecht af met wat verse peterselie.

Nog meer winterse gerechten proberen? Ga dan eens voor gestoofde mosselen met croutons en rouille of winterse aardappelpastei met mosselen.