Ingrediënten (4 personen)

  • 3 tot 4 kilogram Prins & Dingemanse mosselen
  • 1 ui, gepeld, gehalveerd en in ringen
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 wortelen, geschrapt en in plakjes
  • 1/2 prei, in reepjes
  • 1/2 venkel, in dunne plakken
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 glas water
  • 1 glas droge witte wijn
  • 5 takjes platte peterselie, de blaadjes fijngehakt
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie

Mosselen zijn super veelzijdig, maar er gaat niets boven een pannetje met mosselen. We voegen witte wijn toe en verschillende groentes, waaronder venkel en wortel. Varieer met de ingrediënten. Vervang de wijn bijvoorbeeld door bier en kies de groente die je zelf lekker vindt. Serveer met frietjes of stokbrood.

Spoel de mosselen in ruim koud water. Kapotte mosselen of openstaande mosselen die ook na een tikje op de schelp open blijven staan, gooi je weg. Verhit de olijfolie in een mosselpan en fruit de ui, knoflook, wortel, prei en venkel enkele minuten. Voeg de laurier toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg een glas water toe. Breng aan de kook en laat zacht de groente iets zachter worden. Dit eet aangenamer en de groente geeft zo meer smaak af. Doe de mosselen in de pan en schenk de witte wijn erbij. Breng aan de kook en leg het deksel op de pan. Laat de mosselen op hoog vuur een paar minuten koken tot alle schelpen open zijn. Schud tussendoor een keer op zodat ook de mosselen onderin de pan openen. Garneer met platte peterselie.

Tip! Voeg ook eens schepje crème fraîche toe als de mosselen gekookt zijn.