Ingrediënten (4-6 personen)

  • 1 kilogram Prins & Dingemanse mosselen
  • 1,5 kilogram aardappels, geschild en in grove stukken
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 takjes tijm, enkel de blaadjes
  • 3 wortels, in kleine blokjes
  • 1 prei, gehalveerd en in dunne ringen
  • 1 venkel, in kleine blokjes
  • 175 gram crème fraîche
  • 150 gram belegen kaas, geraspt
  • Sap van 1 citroen
  • 1 theelepel mosterd
  • 30 gram roomboter
  • 50 milliliter melk
  • Olijfolie
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Wist je dat mosselen ook super lekker zijn in een winters gerecht? In een aardappelpastei bijvoorbeeld. Stevig en verwarmend. Romig en hartig van smaak, met een vleugje zilt van de mosselen. Ideaal voor op een koude dag. Het maken van deze aardappelpastei is niet moeilijk, maar kost net even wat tijd. Daarom is dit een heel fijn gerecht voor het weekend.

Kook de aardappels, met een snuf zout, in 20 minuten gaar. Verhit een scheut olijfolie in een wok en fruit hierin de ui, laurierblad en tijm. Voeg na 5 minuten de blokjes wortel, prei, venkel, peper, zout en nootmuskaat toe. Gooi kapotte mosselen, of exemplaren die open staan en zich na een tikje met de achterkant van een lepel of tegen het aanrecht, niet sluiten, weg. Doe de mosselen in een grote pan. Breng aan de kook en leg het deksel op de pan. Je hoeft geen vocht toe te voegen, want je kookt de mossel in zijn eigen vocht. Laat de mosselen op hoog vuur een paar minuten koken tot alle mosselen open zijn. Schud tussendoor een keer op zodat ook de mosselen onderin de pan openen. Laat de mosselen kort afkoelen en haal ze uit de schelp. Zet ze apart. Voeg de crème fraîche toe aan het groentemengsel en breng het mengsel aan de kook. Haal dan van het vuur en roer de helft van de geraspte kaas, het citroensap en de mosterd erdoor. Giet de aardappels af. Prak ze met een beetje roomboter, een scheut melk, zout en peper. Schep een laagje aardappel in een ingevette ovenschaal. Verdeel daar de groente en vervolgens de mosselen overheen. Eindig met een laag aardappels en maak af met de geraspte kaas. Zet de schotel 25 tot 30 minuten in de oven of tot de bovenkant licht goudbruin is.

Heeft dit winterse gerecht je geïnspireerd, probeer dan ook eens de mosselen in donker bier met hutspot of gestoofde mosselen met croutons en rouille.